Today October 21, 2021

Schadedekking van autoverzekeringen niet voor iedereen duidelijk

Nederlanders die een auto bezitten zijn verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Verder zijn zij vrij in de keuze voor de uitgebreidere dekkingen: de WA + beperkt casco-verzekering en allrisk-verzekering. Toch wordt niet alle schade altijd vergoed door de autoverzekeraar. Onder welke omstandigheden autoschade is gedekt, is niet voor alle Nederlandse autorijders duidelijk. Dit blijkt uit representatief onderzoek dat is uitgevoerd door online consumentenadviseur Pricewise, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Situaties als een ongeval tijdens het rijden met slippers of het niet bij de hand hebben van het schadeformulier werden voorgelegd. Met daarbij de vraag: denk je dat je in deze situatie verzekerd bent? De resultaten worden hieronder besproken en we vertellen gelijk hoe de vork per situatie in de steel zit.

Rijden zonder gordel
Een gordel dragen is in Nederland verplicht. Logisch, aangezien een gordel de kans op letsel in het verkeer verkleint. Letselschade kan duur uitvallen. Het is dan ook niet vreemd dat het overgrote deel van de Nederlandse autoverzekeraars een alinea over gordeldraagplicht in hun polisvoorwaarden heeft opgenomen. Toch denkt 38% van de Nederlandse autorijders dat zij verzekerd zijn tijdens het rijden zonder gordel. Dat klopt niet. Is er een inzittendenverzekering afgesloten als extra dekking op de autoverzekering? Grote kans dat alsnog een deel van de financiële schadevergoeding wordt ingehouden als er geen gordel werd gedragen tijdens het ongeval. Dit wordt ook wel ‘gordelkorting’ genoemd.

Kerem Demirbay

Kerem Demirbay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top